Idag kommer det sandas.

Skälet till att det sandas idag är inte för att våra vägar blivit sämre än i förrgår, utan för att det finns ett uttalat önskemål om det. Det skälet hade i vanliga fall inte varit tillräckligt, men eftersom det nu blir en längre ledighet, så kommer fler fotgängare röra sig på vägarna. Vi gör det vi kallar för en ”komfortsandning”. För allas säkerhet tänk på att använda reflexer när ni är ute och går. 

Nu när det sandas, passar vi också på att lära oss hur länge sanden ligger kvar på under rådande väderlek. På juldagen skall det bli plusgrader, vad händer med sanden då, ligger den kvar mer ”inbäddad” i isen nästa dag, eller försvinner den snabbare? Det vi använder för att sanda är inte vanlig sand, det är krossad sten som håller ungefär 4 mm storlek i genomsnitt, vi gissar vi kan få en ”inbäddad” sand, men att det kan vara bra, eller så har vi fel. All kunskap är värdefull för oss och vi lär oss mer och mer hela tiden.

Från den 23 december till 6 januari är Stefan Kemi bortrest och Peter Westman är då ensam vägansvarig, tel. 076-340 04 54.

God Jul önskar vi vägansvariga!

Ja vi håller med – Det är fläckvis halt på vägarna.

Ett kortsiktigt och enkelt beslut skulle vara att beordra sandning idag. Vi vägansvariga tar dock alltid hänsyn till flera faktorer;

  1. Varje sandning kostar ca. 3500 kr.
  2. Pengarna skall räcka hela året, inte bara just nu, eller bara under vintern.   I vår, sommar och höst väntar andra åtgärder och kostnader för vägarna. 
  3. Våra egna tester, erfarenhet från förra säsongen och i ärlighetens namn måste vi också chansa ibland.

Vi har fått ett par samtal av engagerade Kisängsbor som tycker det är för halt, att vi borde sanda nu direkt. Vi har svarat att vi själva testat att gå på vägar utan dubbar, att vi kört bil på vägarna utan dubbar, och att vi håller med om att det kan vara halt, men att vi ändå vill avvakta med sandning. För när det är ihållande minusgrader, och ingen ny nederbörd, är det en mycket kortsiktig effekt av sandningen. Biltrafiken ”blåser bort den” eftersom sanden inte har något att fästa i/på. 


Som fotgängare kan man gå på vägrenen där är det mycket bättre att gå. Vi förstår att det inte är lika roligt att gå där om man är ute på en gemensam promenad, då vill man hellre gå i bredd och prata med varandra.

Alla sandlådor är påfyllda, vi uppmanar därför den som tycker det är för halt t.ex vid sin egen infart att sanda själv. Vi såg idag att någon tagit ett bra initiativ på Renspåret vid första backen där vi ställt en sandlåda, genom att man sandat själv. Bra gjort. 

Till sist. Det finns ett argument till sandning som vi håller med om. Det är jul snart. Antalet personer som vill och kan promenera kommer att öka, så även biltrafiken. Vi funderar på, men har inte bestämt oss ännu, att sanda den 23 december. Då ökar chansen att det ligger kvar över julhelgen.

God Jul hälsar vi vägansvariga; Stefan Kemi och Peter Westman

Fläckvis halka på våra vägar.

Vi har ikväll provkört samtliga vägar i området och upptäckt att det är halt, men inte extremt halt, på vissa platser. Tex backen och krönet på Utterspåret, delar av backen på Rävspåret samt flera platser på Älgspåret. Vi har bedömt att det inte är tillräckligt halt för att beställa sandning, vi behöver ofta väga kostnaden, i det här fallet cirka 3500 kr, mot hur akuta problem vi har. Imorgon fredag morgon kommer vi kontrollera vägarna på nytt.

Hälsningar från Vägansvariga; Stefan Kemi och Peter Westman.

Dags för säsongens första plogning!

Det har snöat ett par cm nu på em/tidig kväll och fortsätter snöa fram till cirka kl 03 inatt. Vi bedömer att det kan bli upp till 10 cm totalt, eller mer. Vi har därför beställt plogning av områdets samtliga vägar och begärt att den skall vara klar till kl 06 imorgon måndag. Vår entreprenör kommer ta ett eget beslut om det behöver kompletteras med sandning efter plogningen är klar.

Stefan Kemi är bortrest från den 22 december till den 6 januari. Under denna tid är det Peter Westman som är ensam Vägansvarig. Telefon 076-340 04 54.

Hälsningar från Vägansvariga; Peter Westman och Stefan Kemi

 

Vägarna är nu redo för snön!

Det är bra för våra grusvägar att vi haft minusgrader flera dagar nu. De har frusit ihop bra och skulle klara sig vid plogning. När första snön kommer är vårt mål att följa de rekommendationer vi får från REV – Riksförbundet enskilda vägar. Dessa innebär att en grusväg bör plogas först när snödjupet är minst 8 cm. Mindre mängder kan lämnas. Har ni synpunkter på plogningen? Hör av er till oss vägansvariga – Stefan 070-524 000 63, Peter 076-340 04 54. OBS! Stefan är bortrest från den 28 nov-7 dec.

Alla sandlådor är nu påfyllda och tre nya har ställts ut. En röd vid sopstationen, en grön vid transformatorstation mellan Rådjursspåret och Älgspåret samt en i första backen upp längs Renspåret.

Vi håller på och samlar ihop en ”åtgärdslista” efter att Vattenfall nu är klara med sina installationer. Det som återstår för dom är att ta bort alla gamla stolpar. Detta arbete skall utföras i vinter, vi har ingen mer exakt tidsplan ännu, men när Vattenfall kommer tillbaka är vår plan att de samtidigt skall fixa till anmälda skador med mera. T ex fick vi igår en rapport från Bäverspåret som nu hamnat på ”åtgärdslistan”. Vill ni rapportera något? Hör av er till oss vägansvariga – Stefan 070-524 000 63, Peter 076-340 04 54.

Vi har påmint ägaren av den kvarvarande vedhögen längs Kisängsvägen att vi vill ha bort den nu, allra senast innan snön kommer, han har börjat kapa i högarna men mycket är kvar.

Hälsningar från vägansvariga; Stefan Kemi och Peter Westman.

Potthål, Vattenfall och när snön kommer.

På grund av att det inte blivit minusgrader efter den utförda sladdningen, så blir det nu en del ”potthål”. Vi kommer fixa dom, men väntar tills vi ser att kyla är på väg, så att de fryser ihop och inte blir ett problem igen. Är det något hål som snabbt växer sig farligt stort? Hör av er till oss vägansvariga – Stefan 070-524 000 63, Peter 076-340 04 54.

Vi håller på och samlar ihop en ”åtgärdslista” efter att Vattenfall nu är klara med sina installationer. Det som återstår för dom är att ta bort alla gamla stolpar. Detta arbete skall utföras i vinter, vi har ingen mer exakt tidsplan ännu, men när Vattenfall kommer tillbaka är vår plan att de samtidigt skall fixa till anmälda skador med mera. T ex fick vi igår en rapport från Bäverspåret som nu hamnat på ”åtgärdslistan”. Vill ni rapportera något? Hör av er till oss vägansvariga – Stefan 070-524 000 63, Peter 076-340 04 54.

När första snön kommer är vårt mål att följa de rekommendationer vi får från REV – Riksförbundet enskilda vägar. Dessa innebär att en grusväg bör plogas först när snödjupet är minst 8 cm. Mindre mängder kan lämnas. Speciellt innan vägbanan har frusit så innebär plogning ett stort slitage genom att grusslitlagret plogas ner i diket. Det sistnämnda skulle kunna kosta mycket pengar att åtgärda våren 2019.

Vi har påmint ägaren av den kvarvarande vedhögen längs Kisängsvägen att vi vill ha bort den nu, allra senast innan snön kommer.

 

 

Sladdning av alla grusvägar utförs idag lördag 27 okt.

Det kommer som vanligt komma fram en del stenar som kan vara olämpliga eller osköna att köra på med bildäcken. Den entreprenör som sladdar vägarna ansvarar inte för att plocka bort sådan sten, det gör istället var och en som ser, eller stör sig på en sten. Ta upp den och kasta ut den i skogen. Tack för hjälpen hälsar vi vägansvariga – Stefan Kemi och Peter Westman.

Höstfix på våra vägar.

Senast i mitten av oktober kommer vi ta in en så kallad ”snabelbil” för diverse mindre lagningar av asfalten på Kisängsvägen, och när det börjar bli minusgrader kommer samtliga grusvägar att sladdas. Därefter inväntar vi med spänning vintern. Den här säsongen är vi mer erfarna och förberedda på vad som kan behöva göras samt när.

Hälsningar från Vägansvariga g.m Stefan Kemi

Höststäddag 6 oktober

Välkomna till höststäddagen 2018

Lördagen den 6 oktober 09.00-12.30

Vi samlas på Älgspåret 2 vid pumphuset för fördelning av arbetsuppgifter.

Även denna gång avslutar vi städdagen 12.30 med förstärkt fika.

Några av uppgifterna för dagen:

  • Städa och rensa diken.
  • Röja sly och städa vid Kisängsbadet.
  • Röja sly och förbättra längs Kisängsvägen.
  • Röja sly på vattentäkten och bakom posthuset
  • Röja sly från badet till udden
  • Förbättra andra stigar och gångvägar inom området

Ytterligare arbetsuppgifter kommer att presenteras vid samlingen. Alla är välkomna att bidra med förslag till hur vi ska hjälpas åt att göra det fint i Kisängs­området. På samma sätt som i våras kan vi lägga sly vid vägkanterna så kommer vår skogsentreprenör att samla ihop det senare.

Dessa saker kan vara bra att ni tar med:

  • Arbetshandskar
  • Kratta
  • Sekatör
  • Röjsågar (KSF håller med bensin)
  • Skräpplockare
  • Skottkärra och spade

Deltagarna erbjuds en ersättning om 250 kr per person. KSF måste dock lämna inkomstuppgift till Skatteverket på ersättningen.

Den som skulle vilja hjälpa till men av något skäl inte orkar jobba är ändå hjärtligt välkommen till fikat för en stunds trivsamt umgänge med grannarna i Kisängsområdet.

Varmt välkomna

KSF:s Skogsgrupp