Stora volymer pappersförpackningar och problem med grovsopor

På senare tid har volymen pappersförpackningar i vår återvinning ökat markant. Denna container tömdes fredag 20 november och är idag redan överfull. Tyvärr kan vi inte få den tömd förrän på torsdag 3 december och jag beklagar att jag inte upptäckte fyllnadshastigheten litet tidigare. När containern är full får man antingen åka ner till Stigtomta med sina pappersförpackningar eller spara dem tills det finns plats igen. Det är verkligen inte OK att ställa dem på marken bredvid containern. 

Tänk på att det får plats betydligt fler pappersförpackningar om man plattar till dem ordentligt. Annars blir det en stor andel luft som påskyndar tömningsbehovet.

I containern för plastförpackningar har någon nyligen lagt en skumgummimadrass med tygöverdrag och dragkedja. På Kisängs avfallsplats hanterar vi bara matavfall, restsopor och förpackningar – absolut inte grovsopor. Sådana kan lämnas varannan onsdag i Stigtomta eller 7 dagar i veckan på Björshult. Om grovsopor hamnar i våra förpackningsinsamlingar så ger det onödiga extrakostnader som alla Kisängsbor får vara med och betala.

Med den påfyllnadstakt och felaktiga beteenden som vi nu har kommer budgeten för återvinningen inte att räcka. Det medför att KSF måste höja avgiften nästa verksamhetsår, kanske också för att täcka ett underskott från innevarande år. 

Med vänliga hälsningar
Jimmy Dannérus, Utterspåret 10
Ansvarig för Ga:4 Avfall

post

Eldning söndag 29 november.

Skogsgruppen har under ett antal helger arbetet med dels röjning av sly nere vid Djupviken samt eldning av de grenar och sly som blivit kvar runt Fornborgen efter skogsmaskinernas arbete.

Nu på söndag den 29 november fortsätter röjning/eldning i området mellan Fornborgen och Gölstugan. Målet med eldningen är att göra marken närmast stigarna mer lättframkomlig och på köpet blir det finare. All eldning anmäls till Räddningstjänsten innan den påbörjas, där anges också vilken tid vi slutar elda. Nu på söndag är det start kl. 08 och slut kl. 14. Efter den tiden tar Stefan Kemi, Älgspåret 21, över som eldvakt.

Varje kväll och morgon krattar eldvakten i högarna, avbrunna grenar och ris läggs på den glöd som finns kvar. Syftet är att askhögen ska bli så liten som möjligt. Då syns den mindre. Detta innebär dock att det kommer lysa en eld sent, eller tidigt på de efterföljande dagarna. Något som kan skapa oro. Eldvakten intygar att det är extremt svårt att få fart på elden varje gång vi börjat elda och att ingen eld spritt sig någonstans fast lågorna ibland är både höga och glödande barr far iväg i vinden. Det är helt enkelt för blött för att det skall kunna ta sig.

Välkomna att besöka arbetsplatsen nu på söndag och vid frågor eller synpunkter kontakta Stefan Kemi på 070-524 00 63.

post

Vägarbeten på Älgspåret.

Nu på måndag den 9 november, med start kl. 07.30,  kommer Älgspåret att fräsas. Det bästa hade varit att vänta tills alla tunga timmertransporter är klara, men det kan ta veckor eller till och med månader. Mer regn och tunga transporter skulle kunna ge betydande skador på bärlagret eftersom vatten nu har svårt att rinna av vägen. Väntar vi med fräsning finns det också risk att det blir tjäle och då kan ingen fräsning utföras förrän när tjälen släppt. Den risken tar vi inte och därför åtgärdas Älgspåret nu på måndag och sedan får vi se om den även behöver förbättras våren 2021.

Efter fräsningen kommer nytt slitlager läggas på de första 500 m av Älgspåret samt på ett par kortare sträckor. Du som kör bil kan hjälpa till att få vägen riktigt bra genom att du kör i hela vägens bredd och inte bara i de hjulspår som först uppstår. Då packas vägen slät och inget grövre grus rinner av och lägger sig i vägkanterna.

Den delen av badparkeringen som det inte ligger timmer på, kommer också att fräsas, men där behövs inget ytterligare slitlager.

Hälsningar från Vägansvarig, Stefan Kemi, 070-524 00 63. 

SKOGSGALLRINGEN AVSLUTAD!

Nu är skogsgallringen i Kisäng avslutad för det team från Holmen Skog som jobbat här sedan början av förra veckan.

Tyvärr kunde inte deras maskiner gå in i området mellan Kisängsvägen och Utterspåret på grund av väldigt blöt och mjuk mark. KSFs Skogs­grupp och Holmens Skog ska nu diskutera andra metoder för denna delen av gallringen.

Fortfarande återstår hämtning av stora mängder stockar på flera ställen i Kisäng så håll väl undan för timmerbilarna.

Höststäddag 10 Oktober 2020

Med anledning av risken för spridning av Coronaviruset ser även höstens städdag annorlunda ut.  Vi kommer att arbeta i små grupper med en utsedd ansvarig för varje uppdrag.

Se listan i posthuset och kontakta den som är ansvarig för att få veta plats och tid för det uppdrag du är intresserad av. Skriv även namn och telefonnummer på listan.

Anmälan sker enbart via listan i posthuset men arbetslistan finns även att se på hemsidan via denna länk

Lycka till med ditt uppdrag och tack för att du bidrar till ett bättre Kisäng !

Kräftfisket ska avlutas den 30 september

Välkomna att fiska lite kräftor i Kisängs vattenområde.Kräftfisket i Kisäng inleds kl. 17.00 den andra onsdagen i augusti och avslutas den 30 september.
Varje fastighetsägare får använda högst 8 fångstredskap. Alla redskap ska vara tydligt märkta med KSF samt fastighetsbeteckning, t.ex. 1:70. Omärkta redskap kommer att tillvaratas.
Fångstredskapen ska ha s.k. kryphål för de minsta kräftorna, hålet ska minst vara 28 mm. Kräftorna ska mäta minst 11 cm mellan pannbenets spets och mellersta stjärtflikens bakkant. Mindre kräftor skall släppas tillbaka på fångstplatsen.

Med vänliga hälsningar
Fiskevårdsgruppen
genom Anders Nilsson

post

Akut bevattningsförbud!

Bevattningsförbud i Kisäng infördes med omedelbar verkan 1 juni. Förbudet gäller mot att göra stora vattenuttag, som att till exempel att fylla pooler eller vattna gräsmattor. 

Under våren har nederbörden varit sparsam. Det innebär att våra grundvattennivåer troligtvis är låga. Eftersom vi dessutom kan konstatera att vattenuttaget från vårt vattenverk den senaste tiden överstigit kapaciteten för vårt vattenverk inför vi bevattningsförbud för att förebygga brist på dricksvatten. 

Bevattningsförbudet gäller tills vidare mot att göra stora vattenuttag.

Bevattningsförbudet innebär att:

  • Du inte får göra stora vattenuttag.
  • Det kan gälla t ex att ta dricksvatten till spa-bad, badtunnor eller pooler. Kontakta Vattenansvarig Bengt Söderman för mer information.
  • Du får inte vattna gräsmattor med vattenspridare eller använda automatiska bevattningssystem. 
  • Mindre bevattning för hand i din trädgård får göras
  • Tvätta din bil i biltvätt. Det går åt mindre vatten och är bättre för miljön. 
  • Spara 48 liter på 4 minuter

Vårt dricksvatten är en av de allra viktigaste resurser vi har i Kisäng och situationen med vattenbrist kan bara lösas om vi alla hjälps åt. Det bra att tänka över sin vattenförbrukning. Varje liter du kan spara är viktig! Du sparar till exempel 48 liter vatten om du stänger av kranen i 4 minuter medan du borstar tänderna. 

Varför har vi infört bevattningsförbud?

Kisängs vattenverk är till för att producera dricksvatten. Till följd av flera problem med vår ena brunn har vi tvingats stänga av den i väntan på att borra en ny. Detta medför att vi under kommande månader är hänvisade till en enda brunn för hela dricksvattenproduktionen. Om den också får problem till följd av för stora vattenuttag så kan läget bli katastrofalt för hela Kisäng.  Vi inför därför bevattningsförbudet för att förebygga brist på dricksvatten. Direkt efter vårt meddelande 1 juni sjönk förbrukningen men de senaste dagarna har den åter stigit till ohållbara nivåer. Nu måste alla hjälpas åt att hålla nere nivån.

KSF styrelse och vattenansvariga

post

Så fint så.

Nu är 330 ton bär- och slitlager utlagt på Badparkeringen. Hela ytan kommer saltas för dammbindning. Saltningen utförs i samband med att regn väntas. På vissa ställen kan det till en början kännas lite mjukt när man kör med bil, men under sommaren kommer regn och biltrafik packa ihop det ännu bättre. På senhösten sladdas parkeringen samtidigt som grusvägarna. 

Jag passar på att påminna om att vi får 70% av kostnaden betald av Trafikverket eftersom parkeringen hör till badet som i sin tur är tillgänglig för alla.

Hälsningar från Vägansvarige, Stefan Kemi, 070-524 00 63.

 

Vårstäddagen 2020

Årets vårstäddag fick genomföras under de rekommendationer som utfärdats p g a coronakrisen. Vi samlades i små grupper som jobbade självständigt, på behörigt avstånd från varandra, med olika insatsområden. I dagsläget har det rapporterats sammanlagt 33 deltagare och det känns bra. Tyvärr kunde vi inte genomföra den vanligtvis jättetrevliga samlingen med god gemensam lunch för alla men vi lovar att den återkommer så snart det är lämpligt.

KSF Skogsgrupp

post

Parkeringen vid Badplatsen.

Idag är arbetet påbörjat med en första omgång bärlager. Totalt skall det läggas ut 4 fulla lass, både dragbil och släp, av bärlagret. Därefter 6 fulla lass med slitlagret. Den nya ytan kommer att bli totalt ca. 10 cm tjock. Arbetet med bärlager och slitlager beräknas vara färdigt inom 2 veckor. Hela parkeringen kommer också saltas för dammbindning. Saltningen utförs i samband med att regn väntas.
I Nyhetsbrevet från april 2020 berättade vi om detta projekt, men jag passar på att påminna om att vi får 70% av kostnaden betald av Trafikverket eftersom parkeringen hör till badet som i sin tur är tillgänglig för alla.

Hälsningar från Vägansvarige, Stefan Kemi, 070-524 00 63.