Hej,

Jag heter Yvonne Kemi och är ny avfallsansvarig inom Kisängs Samfällighetsförening.

Det är jag som kommer beställa tömning av papper, plast och tidningar. Övriga kärl, hushållsavfall och komposterbara sopor, töms enligt ett rullande schema 1 gång per vecka.

På grund av att vi sköter vår sopsortering så pass bra, har vi idag ett ”Guldkundsavtal” med Nyköpings Kommun, vilket betyder lägsta avgift på ungefär 107.000 kr per år vilket ger 1.650 kr för permanentboende och 900 kr för fritidsboende. Om vi inte sköter oss lika bra med rätt avfall i rätt kärl och små volymer restavfall riskerar vi att åka ner till att vara ”Bronskunder” istället och det kan innebära en totalkostnad på cirka 190.000 kr per år, en ökning med nästan 80 %.

Förpackningsåtervinningen kostar idag strax under 40.000 kr trots att vi lämnar omkring 15 ton förpackningsmaterial varje år. Genom att återanvända materialet hjälper vi till att spara in närmare 10 ton CO2-utsläpp. Priset för förpackningsåtervinningen är därför subventionerat och betydligt lägre än för restsoporna. Ju mer vi kan återvinna desto större samhällsnytta och lägre kostnad för Kisängsborna. MEN om vi skräpar ner runt förpackningsinsamlingen och lägger material på marken risker vi att få betala extra avgifter för detta.

Jag tror att vi alla är överens om att vi vill behålla den lägsta kostnaden genom att vi tillsammans ser till att rätt saker hamnar i rätt kärl, och att det som inte går att sortera i Kisäng får följa med sin ägare till Björshults sopstation eller till Återvinningsstationen vid ICA i Stigtomta, öppet varannan onsdag (udda veckor).

För att påminna oss alla om vad som får läggas i varje kärl, och vad som inte får läggas där, så har vi satt upp skyltar samt etiketter vid och på kärlen.

För att vi ska lyckas måste vi tillsammans:

Var och en av oss har eget ansvar för att det är snyggt och rent runt kärlen. Jag har precis som många andra upptäckt att avfallssorteringen ibland inte fungerar som den borde. Jag tycker inte det är en bra lösning att du och jag skall gå runt och plocka i ordning i och runt kärlen. Det ansvaret skall istället ligga på dig och mig att göra rätt från början.

Fördela soppåsarna bättre. När kärl för hushållsavfallet blir så fulla att locket inte går igen gör vi det möjligt för fåglar och andra djur att börja röja i soporna. Samtidigt kan flera andra kärl, längre ner i raden, vara helt tomma, eller bara halvfulla. Med några steg är du vid ett kärl där det finns mer plats.

Lägg rätt saker i rätt kärl. Saker i kärlen för hushållsavfall som inte skall ligga där. T ex har det hittats isolering, däck, spillbitar av tryckimpregnerat virke med mera. Felaktiga saker får följa med sin ägare till Björshults sopstation eller till Återvinningsstationen vid ICA i Stigtomta, öppet varannan onsdag (udda veckor).

Platta till kartonger innan du lägger i containern. Containern för papper innehåller ofta hela wellpappkartonger och mindre pappersförpackningar som tar upp väldigt mycket mer plats jämfört med när de är tillplattade. Ju mer hela kartonger/förpackningar som läggs i containern, desto oftare måste den tömmas. Varje tömning kostar nästan 500 kr.

LÖSNING – gör allt så litet/platt som möjligt så blir avgiften lägre.

När kärlet är fullt. Containern för papper och plast blir ofta överfulla. När ett lock eller lucka inte går igen då är det fullt. Kärlen för glas kan ibland bli så fulla att glas börjar placeras runt om på marken. Det är inte en hållbar lösning. Överfulla kärl och löst liggande glas kostar oss onödiga pengar i den extra hanteringen. Om kärlet du tänkt slänga i är fullt kan du alltså inte överfylla eller lägga vid sidan. Då får du själv bestämma om du vill du vill ta hem det igen tills containern är tömd eller åka och tömma vid Återvinningsstationen vid ICA i Stigtomta. Jag kommer ta fram en skylt som kommer placeras framför det kärl som blivit fullt och som jag beställt tömning på. Då ser du att tömning är på gång. Därefter tar det ett antal dagar innan tömningen sker.

Jag kommer alltså inte flytta påsar i överfulla kärl. Jag kommer inte heller samla ihop felaktigt lämnade saker som t ex speglar, däck, isolering, färgburkar, mm som hamnar utanför en behållare, de sakerna kommer att bli kvar och det kommer var och en få som lämnar få ansvara över.

Har du några fler förslag på saker vi kan bli ännu bättre på, eller vill du kommentera de förslag jag skrivit?
Kontakta mig då via epost på adressen; avfall@kisang.se 

Härliga Sommarhälsningar från

Yvonne Kemi
Älgspåret 21
Tel. 070-606 55 90
avfall@kisang.se