VATTENFÖRBRUKNINGEN I KISÄNG 2021 t.o.m. oktober

I början av sommaren 2021 steg vattenförbrukning kraftigt och vi fick till ett driftsavbrott när vattnet tog slut. Vattenansvariga och styrelsen tvingades i mitten av juli utfärda ett bevattningsförbud. Som den svarta kurvan visar så hörsammades detta i viss utsträckning och förbrukningen avtog.  Under resten av sommaren och hösten har den legat på rimliga nivåer med hänsyn till att fritidshusen har varit utnyttjade i hög grad på grund av coronapandemin.

Ett långsiktigt arbete pågår för att säkra att KSF har tre välfungerande brunnar med god gemenssam kapacitet och hög vattenkvalitet. Detta sker i flera steg. Vi har redan UV-lampor som säkra den mikrobiologiska kvalitén (dvs inga bakterier) men det finns också en del kemiska parametrar som måste förbättras, bland annat mangan och fluorid, innan alla brunnar kan tas i drift.

VATTENFÖRBRUKNINGEN I KISÄNG 2021 t.o.m. maj

Efter årets första 5 månader kan vi konstatera att förbrukningen av Kisängs dricksvatten 2021 inledningsvis var något högre i  jämförelse med tidigare år (kan nog förklaras med pågående pandemi) men under maj är ökningen påtaglig, särskilt mot slutet av månaden.  I mitten av vecka 21 regnade det väldigt mycket och då låg den genomsnittliga dygnsförbrukning på strax under 30 kubikmeter. När vädret blev bättre så steg den under lördagsdygnet till närmare 55 kubikmeter. Om ökningen fortsätter på detta sätt kan det inte uteslutas att vi får allvarliga problem med dricksvattenförsörjningen till Kisängsborna i sommar. Vi ber er läsa och beakta råden i styrelsens senaste meddelande om dricksvattnet.

Mätningarna visar att det just nu inte finns anledning att misstänka någon större läcka. Förbrukningen på natten är väldigt låg. Den höga förbrukning hösten 2019 och i början av 2020 berodde på en svårupptäckt vattenläcka i kärret mellan Älg- och Rådjursspåren som drog närmare 10 kubikmeter per dygn.

VATTENFÖRBRUKNINGEN I KISÄNG 2019

Dricksvattenförbrukningen under senare delen av hösten 2019 har varit onormalt hög (den svarta linjen i diagrammet). Även januari 2020 ser ut på samma sätt. Ökning mot januari 2019 är knappt 50 %, omkring 10.000 liter per dygn. Det motsvarar ungefär 60 fulla badkar.

Den enda rimliga förklaringen är att vi har fått en läcka någonstans i vattennätet. Den kan vara på KSFs distributionsnät eller inne på någon av de deltagande 139 fastigheterna. Ofta ger sig läckor till känna genom att man ser onormalt höga flöden i diken eller på andra ställen. Hösten 2019 har varit nederbördsrik vilket kan försvåra upptäckten.

Eftersom vår enda vattenmätare sitter inne i vattenverket på Älgspåret 2 har vi inget enkelt sätt att upptäcka var utflödet har ökat. Vi får istället stänga av delar av nätet under natten för att se hur det påverkar utflödet.

Natten mellan måndag 27/1 och tisdag 28/1 2020 fick vattenansvariga en mätning som tyder på att läckan kan vara i området Rådjurs- och Älgspåren. Utredningen fortsätter.

VATTENFÖRBRUKNINGEN I KISÄNG AUGUSTI 2018

Under augusti har den röda kurvan vänt nedåt och närmar sig nu samma nivå som 2016 och 2017. Den mycket varma och torra sommaren 2013 var förbrukningen även i augusti betydligt högre än 2018.

Styrelsen och vattenansvariga tackar alla medlemmar i KSF för att
ni hjälpte till att hålla vattenförbrukningen på en rimlig nivå i förhållande till väderläget.

Extra nyhetsbrev juli 2018

VATTENSITUATIONEN I KISÄNG*

Under juni har den alarmerande röda kurvan brutit av. Det beror på att många Kisängsbor har minskat vattenförbrukningen och det är till stor nytta för oss alla. Tackar för det!

Även om kurvans uppgång är bruten har juni 2018 den högsta för­brukningen av de fyra åren i diagrammet. Faran är inte över ännu.

För att undgå större restriktioner vill vi be dig fortsätta att hushålla med vattnet. Utöver det två förhållningsregler:

Vattna inte med slang. Att fylla kannor och vattna går fort­farande bra då det inte anstränger systemet i samma utsträckning.

Innan du fyller upp en pool, badtunna eller andra vattenslukande anordningar, ta kontakt med vattenansvarig för konsultation. Det kan vara möjligt om det sker på tidpunkter där förbrukningen i övrigt är låg och/eller att inte fler gör det vid samma tillfälle.

*) Avser Kisängs gemensamma vattenförsörjning, inte egna brunnar

2018-06-03 – VATTENSITUATIONEN I KISÄNG[1]

Den här fantastiska våren/sommaren som gett oss så många sköna dagar har tyvärr en baksida – Vattentillgången.

Jämfört med förra året är förbrukningen nu dubbelt så hög. Även jämfört med 2013, som också var en torr sommar, har vi en högre i förbrukning med en ökande trend.

För att undgå större restriktioner vill vi redan nu be dig hushålla med vattnet. Utöver det två förhållningsregler:

Vattna inte med slang. Att fylla kannor och vattna går fort­farande bra då det inte anstränger systemet i samma utsträckning.

Innan du fyller upp en pool, badtunna eller andra vattenslukande anordningar, ta kontakt med vattenansvarig för konsultation. Det kan vara möjligt om det sker på tidpunkter där förbrukningen i övrigt är låg och/eller att inte fler gör det vid samma tillfälle.

Med hopp om förståelse och samarbete önskar styrelsen en fortsatt härlig sommar – med vatten.

[1] Avser Kisängs gemensamma vattenförsörjning, inte egna brunnar